Dit varmeforbrug
Vi oplever, at mange danskere ganske vist tager stilling til deres varmeforbrug – gerne når deres varmeregning kommer – og nogle vælger at skrue ned for varmen og tage kortere bade for at spare i hverdagen. Sådanne tiltag og ændringer hjælper selvfølgelig, men der er måske mere at spare ved en eventuel udskiftning af varmeanlæg. Derudover findes der også forskellige intelligente styringer på markedet, som gør det muligt for dig at regulere temperaturen i dit hjem via din smartphone. Det er i vores optik bestemt også værd at undersøge denne mulighed, da det gør varmestyring nemt samtidig med at du sparer både energi og penge.Med hjælp fra Energistyrelsen kan du hurtigt se, om du har et normalt energiforbrug. Energistyrelsen har nemlig udarbejdet nedenstående skema, hvor du kan sammenligne med dit eget forbrug. Det er set over et år med udgangspunkt i et hus på 140 m2.
Priser: El til opvarmning: ca. 1,58 kr./kWh, Fjernvarme: ca. 840 kr./MWh, Olie: ca. 9 kr./liter, Naturgas: ca. 7,1 kr./m3. Priserne er ændret i forhold til Energistyrelsens skema.
Bestil en gratis energivurdering
Kan jeg spare energi og penge?
Et stort incitament til at udskifte den nuværende varmeløsning er ofte økonomien. Her får du nogle eksempler på hvad du kan spare årligt på din varmeregning.
Hvad kan jeg spare?
Skift fra fjernvarme
Skift fra fjernvarme
Baggrund for beregningsmodel:
• Forudsætninger: Den gamle oliekedel har en virkningsgrad på 75 procent. Luft/vand varmepumpen har en SCOP på 3,13 og jordvarmepumpen har en SCOP på 3,76.
• Der er taget udgangspunkt i et forbrug på små boliger på netto 12.000 kWh og netto 20.000 kWh for store boliger svarende til 1.600 liter olie/1.367 m3 gas til 2.667 liter olie/2.273 m3 gas.
• Oliepris er sat til 9,60 kr. per liter, og gasprisen er sat til 7,20 kr. per m3. El prisen er sat til 1,70 kr. per kWh (inklusive redu- ceret el-afgift). Alle priser er inklusive moms.
• Beregningsmodellen for skift fra gasfyr til gasfyr indbefatter ikke en ekstra besparelse på årligt cirka 500 kr. for lavere elfor- brug med de nye installationers fornyede teknologi.
• Beregningerne er foretaget d. 11/1 2018

Energimærkning på varmeanlæg

Opvarmningsanlæg til vandbaserede opvarmningssystemer. Det er typisk naturgas- og oliekedler, varmepumper og solvarmeanlæg. Bemærk, at også hybridanlæg er omfattet.
Vandvarmere og varmtvandsbeholdere.
Temperaturstyringer til opvarmningsanlæg.
Installatører har pligt til at informere dig om anlæggets energimærke og en række andre oplysninger, som findes i databladet. Derfor kan du altid forhøre dig hos din installatør, hvis du er i tvivl om energimærket på dit nuværende varmeanlæg – eller et potentielt nyt varmeanlæg.
Hvad skal du gå efter?
Skalaen på energimærket varierer fra produkttype til produkttype. Ofte går skalaen til A+++, men for nogle produkttyper er A den bedste klasse. Den bedste klasse er dog altid markeret med en mørkegrøn pil. Derfor råder vi dig til altid at gå efter den mørkegrønne pil.
Hvordan påvirker energimærket på dit varmeanlæg husets værdi?
Typisk bliver huse med energimærkning A solgt hurtigere end huse med mærket G. En dårlig energimærkning på huset kan således betyde længere salgstid og et større afslag i prisen. For hvert trin boligen rykker op af energimærkeskalaen stiger prisen for et hus på 100 m2 med 40.000-50.000 kr., det viser en undersøgelse fra Energistyrelsen. Undersøgelsen viser yderligere at 2/3 af de husstande, som har energiforbedret deres bolig, også har oplevet forbedringer af komforten. 64 % oplever faktisk en forbedring af det temperaturmæssige indeklima, selvom komforten ikke har været det primære motiv. Blandt ejendomsmæglere opleves der også et større fokus på energimærkningen. 96 procent af mæglerne i Home-kædens mæglerpanel, mener at boligkøberne har øget fokus på boligens energiforbrug. 6 ud af 10 af mæglerne mener, at boligkøbernes fokus på energimærker er ’markant øget’. Når du vælger at energioptimere kan du samtidig forbedre energimærkningen på dit hus og dermed forkorte liggetiden samt få en højere salgspris ved et eventuelt salg.
Sammenhæng mellem boligpriser og energimærker
Note: Alle tal er omregnet, så de svarer til 100 m2 hus skal ses ift. et G-mærket hus. Tal over søjlerne viser totaler, og tal inde i søjlerne viser forskelle ift. tidligere mærke. Alle totaler og forskelle er statistisk signifikante med undtagelse af springet fra B til A. Baren indike- rer den teoretiske forventning til prisstigning, hvis fremtidige besparelser indregnes.
Kilde: Copenhagen Economics