Varmeregningen er ofte en stor post i husholdningsbudgettet, og det har det også været for Dorte Schmidt fra Otterup på Fyn. Derfor besluttede hun sig for i 2017 at investere i en luft til vand varmepumpe.
Den nye varmepumpe udnytter energien fra luften, som bliver til varme og varmt vand på den 288 kvm. store bindingsværksgård. Det betyder en lavere varmeregning i forhold til tidligere, hvor et oliefyr leverede varme og varmt vand til familien i Otterup. Nu kan hun nøjes med en årlig varmeregning på ca. 14.000 kr. og det er en besparelse på knap 20 % i forhold til tidligere. Selv siger Dorte Schmidt om investeringen på gården, som tidligere tilhørte hendes forældre:
”Siden 1977, hvor mine forældre købte gården har de løbende lavet energi-forbedringer, dels ved at nedsætte forbruget ved energirenoveringer og dels ved investeringer i vedvarende energi og genanvendelse af varme. Jeg har efter overtagelsen af gården fulgt i deres fodspor, og håber at jeg en dag er helt selvforsynende, og jeg er godt på vej. Ingen fossile brændstoffer mere og jeg har investeret i solceller, solfangere, papir-isolering, lavenergi-vinduer, sparepærer mv. Jeg er stolt over at forsætte med mere miljøvenlig energi, og håber at jeg snart er selvforsynende. Det er vigtigt for mig at vise, at det også kan lade sig gøre i en gammel bindingsværkgård og ikke kun i nyt byggeri.”
Det er Kappendrup ApS, som er Bosch Climate Partner og lokalt forankret i Otterup, der har stået for installationen af varmepumpen på 17 kW.
Varmepumper er populære
At varmepumper er populære bekræftes af en undersøgelse, som Bosch har fået foretaget. Her svarer 38 procent af boligejerne at de vil vælge en varmepumpe næste gang varmeløsningen skal udskiftes. Der er samtidig størst genvalg til varmepumper på tværs af varmekilder, idet hele 78 procent af dem, der i dag har en varmepumpe, ville vælge en igen.