Skal du have ny varmeløsning, kan du med fordel overveje en jordvarmepumpe. Du sparer mange penge på varmeregningen og masser af CO2.
Sådan fungerer jordvarmepumpen
Solens varme lagres i jorden. Det er denne varme, som jordvarmepumpen bruger til at opvarme din bolig og dit brugsvand. Jordvarmeanlægget består af et lukket kredsløb af slanger, som graves ned i ca. 1 meters dybde i have samt en varmepumpe på størrelse med et køleskab, som fx kan stå i bryggerset, kælderen eller et udhus.
I kredsløbet cirkulerer en frostsikker væske, som opvarmes til 4-5 grader af jorden. Når væsken pumpes ind i varmepumpen, overføres varmen til en kølevæske. Herefter hæves temperaturen, inden varmen fordeles i husets radiatorer/gulvvarme og vandhaner.
Derfor er jordvarme et godt valg
Hvis du ønsker en miljøvenlig og energieffektiv varmeløsning, er en jordvarmepumpe et rigtig godt valg. Anlægget bruger strøm til at omdanne jordvarmen til energi, men for hver kilowatt strøm du bruger, får du 3-3 ½ kilowatt varme igen. Herudover er det samlede CO2-udslip ca. 50-75% lavere end ved andre opvarmningsløsninger.
Læs også: Sådan får du reduktion på elregningen, når du har en varmepumpe.
Kan du få en jordvarmepumpe?
For at du kan få et jordvarmeanlæg, kræver det, at du har en have, hvor jordslangerne kan graves ned. Herudover skal dit hus være godt isoleret, hvis du skal have den fulde effekt af varmepumpen.
Så meget kan du spare på varmeregningen
Hvor meget, du sparer på varmeregningen, afhænger af, hvilken varmeløsning du har nu. Har du et ældre oliefyr, kan du spare helt op til 80% af varmeregningen.
Se her, hvilken varmeløsning der passer til din bolig, og hvor meget du kan spare.
Kilde: Bolius, Klima- og energiministeriet