Gode råd om varmepumper

Hvor skal du starte, når du kigger efter varmepumper? Det kan være svært at finde ud af. For hvilken varmepumpe har lige netop du brug for? Vi giver her vores bud på, hvordan du finder den rette varmepumpe til dine behov.

Gode råd om varmepumper

Hvor skal du starte, når kigger efter varmepumper? Det kan være svært at finde ud af. For hvilken varmepumpe har lige netop du brug for? Vi giver her vores bud på, hvordan du finder den rette varmepumpe til dine behov.

Her på siden kan du læse vores gode råd til dig, der overvejer at investere i en varmepumpe. Derudover kan du hente vores varmepumpeguide, hvor vi kommer med flere gode råd og tips.

Se vores
varmepumpeguide
her

– få den tilsendt til din e-mailindbakke

Bestil Varmepumpeguiden gratis

De gode råd

Start på Varmepumpelisten
Varmepumpemarkedet kan være svært at navigere i, og derfor har Energistyrelsen sammensat en liste over de mest energieffektive varmepumper på det danske marked. Varmepumperne på listen overholder alle lovkrav, og deres ydelse og effektivitet er bekræftet af et uafhængigt testlaboratorium. Du har altså mulighed for at sortere varmepumperne efter ydelse og på den måde finde frem til en varmepumpe, som svarer til netop dit behov.Sammenlign effektiviteten – brug energimærkningen
Når du skal sammenligne forskellige varmepumper, kan energimærkningen være en god hjælp til at finde det rette produkt. Se hvad du skal kigge efter her:

  • Se energimærket her
  • Se produktdatablad her

SCOP-værdien (seasonal coefficient of performance) er også et godt sammenligningsgrundlag. Den definerer varmepumpens ydelse i løbet af året og medregner sæsonbestemte variationer. En SCOP-værdi på 4,8 betyder fx, at varmepumpen i gennemsnit leverer 4,8 gange så meget energi som den elektriske energi, den bruger. Du finder en varmepumpes SCOP-værdi på produktets datablad.

Stil dig selv følgende spørgsmål:
Hvornår er huset bygget – og hvor godt er det isoleret?
Som ved alle andre opvarmningsformer, vil du få mere glæde af din varmepumpe, jo bedre huset er isoleret. Hvis ikke huset er tilstrækkeligt isoleret, kan det give problemer i forhold til at varme huset ordentligt op. Jo ældre dit hus er, jo større kan behovet for at efterisolere være.

Tjek lydniveauet, virkningsgraden og designet
Når du installerer en luft til vand eller en luft til luft varmepumpe, bør du finde en hensigtsmæssig placering af den udvendige del af varmepumpen – for at undgå unødige lydgener for dig selv og dine omgivelser. Der er fx regler for, hvor meget din varmepumpe må støje ved skel. Derudover er varmepumpens design en vigtig faktor. Skal du fx have en udedel stående i din have, bør ovenstående tages i betragtning i kombination med varmepumpens design. Du kan med fordel prøve Energistyrelsens støjberegner, når du skal vurdere en varmepumpe.Derudover skal man kigge på virkningsgraden, dvs. hvor effektiv varmepumpen er. Jo større dit hus og varmebehov er, jo vigtigere bliver virkningsgraden. På Energistyrelsens positivliste kan du nemt sortere produkterne efter parametre som støj og virkningsgrad.

Skal dit hus opvarmes via gulvvarme eller radiator?
Der kan være stor forskel på varmepumpens effektivitet afhængigt af om du har gulvvarme eller radiator. Effektiviteten er fx typisk større ved gulvvarme. Fælles for begge er dog, at det er en forudsætning for at kunne få jordvarme eller en luft til vand varmepumpe. Mens en luft til luft varmepumpe kan installeres uden videre.Derudover er det vigtigt, at du med hjælp fra en installatør, vurderer hvad dine behov er – og hvilke muligheder du har. Som udgangspunkt er der to løsninger, som er velegnet til helårshuse; en luft til vand varmepumpe og en jordvarmepumpe. Til sommerhuset eller som et supplement i helårshuset er luft til luft varmepumpen velegnet. Se mere i oversigten nedenfor.