Varmepumper

Har du styr på varmepumper – og fordelene ved disse varmepumper? Her får du blandt andet et generelt overblik over, hvordan en varmepumpe fungerer, hvilke tilskud og afgifter der er værd at kende og ikke mindst vores gode råd om varmepumper.

Varmepumper

Har du styr på varmepumper – og fordelene ved disse varmepumper? Her får du blandt andet et generelt overblik over hvordan en varmepumpe fungerer, hvilke tilskud og afgifter der er værd at kende og ikke mindst vores gode råd om varmepumper.

Her får du vores bud på, hvad der er værd at vide om varmepumper
– både her på siden og i en guide, som du kan downloade.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Varmepumper udnytter energien fra enten udeluften eller jorden omkring din bolig. Varmepumper bruger altså energien fra naturen, som de omdanner og overfører til dine radiatorer eller gulvvarme – eller blæser den direkte ind som varm luft. Således fungerer en varmepumpe ved at flytte energi fra et lavere temperaturniveau – altså omgivelserne fx jorden eller luften – til et højere temperaturniveau, som typisk vil være husets opvarmningssystem. Dette sker ved, at et kølemiddel skiftevis fordampes og kondenseres.

Ved at anvende naturens egne dynamiske effekter sparer man altså mange ressourcer i forhold til de gammeldags opvarmningsmetoder som f.eks. elvarme eller oliefyr.

Grundlæggende er der tre typer varmepumper: Luft/luft varmepumper, luft/vand varmepumper og jordvarmepumper.

Luft til luft varmepumper kan være et godt og billigt første trin til besparelser og grøn omstilling. Du kan få en god luft/luft varmepumpe for 15-20.000 kr., der kan fungere som supplement til din nuværende varmeløsning – og dække en stor del af dit varmebehov. Derudover er en luft/luft varmepumpe yderst velegnet til sommerhuse.

Luft til vand varmepumper er den mest solgte varmepumpe til helårshuse. Her udnyttes energien i luften udenfor effektivt helt ned til ca. minus 20 grader. En luft/vand varmepumpe giver varme til dit vandbaserede varmesystem i huset.

Jordvarmepumper henter energien til huset lige uden for døren. Energien kommer enten fra nedgravede eller nedpløjede jordvarmeslanger, hvor den oplagrede solenergi hentes fra jorden til at lave varme og varmt vand. Når man vælger en jordvarmepumpe har man den helt klare fordel, at kun 1/3 af det samlede energiforbrug til husets opvarmning er påvirket af afgifter og konjekturer, fordi resten af energien kommer fra naturen.

Men en varmepumpe er ikke bare en varmepumpe. Derfor er det vigtigt, at du bevæger dig på sikker grund. Kig fx på Energistyrelsens positivliste, som du finder på sparenergi.dk. Produkterne på listen er testet af en tredje part, så du kan være sikker på, at de er til at stole på. Leverandørerne er store, troværdige virksomheder, som vil være der for dig i hele varmepumpens levetid.

Se de forskellige varmepumper fra Bosch her.

Gode råd om varmepumper

Gode råd om varmepumper

Her kan du læse vores gode råd om varmepumper eller downloade vores varmepumpeguide.

Læs de gode råd her

Hvorfor vælge en varmepumpe?

Når du vælger en varmepumpe, tager du først og fremmest ansvar for miljøet – både lokalt og globalt. Du støtter op om den grønne omstilling, og du reducerer udledningen af drivhusgasser. Oliefyr, brændeovne og nogle fjernvarmeværker udleder partikler, som skader mennesker og natur. Men en varmepumpe har ingen skorsten og dermed ingen udledning. Derfor har regeringen besluttet, at el skal være vores fremtid, og nedsætter af den grund elafgifterne for de boliger, som opvarmes med el. Og det giver en endnu større besparelse for varmepumpeejere.

Der er mange gode grunde til at vælge en varmepumpe som din nye varmeløsning. Først og fremmest vil dine varmeudgifter ofte reduceres til det halve med en varmepumpe, fordi varmepumpen omdanner energien i luften eller jorden til varme i dine radiatorer. Og det er billigere i drift sammenlignet med fx gas og olie. Dermed falder boligens energiforbrug drastisk, da denne grønne energi fra naturen er uden omkostninger. Det eneste, du betaler for i drift, er den elektricitet, som varmepumpen skal bruge for at omdanne den grønne energi til varme i dit hjem.

Derudover hopper din boligs energimærke typisk et til to trin op, når du installerer en varmepumpe. Og det er afgørende, hvis du en dag skal sælge dit hus.

På Energistyrelsens side kan du læse mere om varmepumper – og om en varmepumpe er den rigtige varmeløsning for dig.

Så nemt halverer du din varmeregning med en Bosch varmepumpe

Se hvor meget du kan spare

Vælg din nuværende varmeløsning:


Gasfyr

Elvarme

Oliefyr

Fjernvarme

kr.
Energiværdi (A)
Nuværende forbrug i KwH (B)
Nyt forbrug med varmepumpe (C) kr.
Årlig besparelse kr.
Bestil et tilbud

Tilskud og afgifter

Tilskud og afgifter

Info om tilskud og afgifter til varmepumper.

Læs mere her

Installation

Du kan købe den bedste varmepumpe på markedet, men hvis den ikke installeres korrekt og efter forskrifterne, virker den ikke optimalt. Derfor er det en god idé at vælge en erfaren installatør, da netop installatørens erfaring og viden inden for varmepumpeteknik er altafgørende for en god samt problemfri drift af varmepumpen. Fx er det afgørende at få tjekket dit varmesystem, når du skifter varmeløsning. Små ting som ventilerne i dine radiatorer kan nemlig have en indflydelse på driften af din nye varmepumpe. Vælg derfor altid en installatør, som har erfaring med installation af varmepumper og den valgte løsning – og gerne én, som er certificeret af sin leverandør. Vælger du fx en Bosch Climate Partner som os, får du automatisk fem års garanti i alt – fordi Bosch som leverandør har en sikkerhed i, at installationen er udført korrekt. Det er desuden vigtigt, at du sammen med din installatør vurderer, hvilken type varmepumpe, der vil passe bedst til dig – alt efter din bolig, dine omgivelser og dine behov.

Bedre for miljøet og bedst for økonomien

Luft/luft varmepumper er til dig, der gerne vil have billig, miljørigtig og komfortabel opvarmning. Varmepumpen kan dække en stor del af dit varmebehov og er særdeles velegnet til sommerhuse. Du får både et dejligt varmt hus og reduceret varmeudgifterne betydeligt.

Læs mere her

Bedre for miljøet og bedst for økonomien

Luft/luft varmepumper er til dig, der gerne vil have billig, miljørigtig og komfortabel opvarmning. Varmepumpen kan dække en stor del af dit varmebehov og er særdeles velegnet til sommerhuse. Du får både et dejligt varmt hus og reduceret varmeudgifterne betydeligt.

Læs mere her

Selv en stor investering tjener sig hjem igen – hvilken varmepumpe passer til dig?

Jordvarme
Fordele
Giver rumvarme og
varmt brugsvand
Anskaffelse
Ca. 145.000 kr.
(gennemsnitspris)
Besparelse
Stor
Luft til vand
Fordele
Giver rumvarme
og varmt brugsvand
Anskaffelse
Ca. 105.000 kr.
(gennemsnitspris)
Besparelse
Medium
Luft til luft

Fordele
Giver kun rumvarme

Anskaffelse
Ca. 15.000 kr.
(gennemsnitspris)
Besparelse
Lille

Vil du se udvalget af vores varmepumper?

Luft til vand varmepumpe

Til produkterne

Jordvarme

Til produkterne

Luft til luft varmepumpe

Til produkterne

Hybrid varme

Til produkterne