Varme og energi

Har du helt styr på, om du har et normalt energiforbrug? Eller er der mon potentielle besparelser at hente på varmeregningen? Det giver vi dig et overblik over her. Derudover kan du lære mere om energimærkningen på varmeanlæg og ikke mindst hente vores EnergiGuide.

Varme og energi

Har du helt styr på, om du har et normalt energiforbrug? Eller er der mon potentielle besparelser at hente på varmeregningen? Det giver vi dig et overblik over her. Derudover kan du lære mere om energimærkningen på varmeanlæg og ikke mindst hente vores EnergiGuide.

Dit varmeforbrug

Vi oplever, at mange danskere tager stilling til deres varmeforbrug – gerne når deres varmeregning kommer – og nogle vælger at skrue ned for varmen og tage kortere bade, når der skal spares på varmen i hverdagen. Sådanne tiltag og ændringer hjælper selvfølgelig, men der er måske mere at spare ved en eventuel udskiftning af varmeanlægget.

Derudover findes der også forskellige intelligente styringer på markedet, som gør det muligt for dig at styre temperaturen i dit hjem via din smartphone. Det er bestemt også værd at undersøge denne mulighed, da det gør varmestyring nemt samtidig med, at du sparer både energi og penge.

I tabellen nedenfor kan du danne dig et indtryk af, hvordan et almindeligt energiforbrug i en bolig på 140 m2 ser ud og sammenligne det med dit eget. 

 

Bestil en gratis energivurdering

Se mere her

Kan du spare energi og penge?

Et stort incitament til at udskifte den nuværende varmeløsning er ofte økonomien. Nedenstående eksempler kan give dig en indikation af din årlige besparelse ved udskiftning af dit gas- eller oliefyr med varmepumpe.

Se vores
energiguide her

– få den tilsendt til din e-mailindbakke

Bestil Energiguiden gratis

Energimærkning på varmeanlæg

Vi anbefaler altid, at du tager energimærkningen med i dine overvejelser, når du skal investere i en ny varmeløsning. Energimærket indeholder nemlig alle de oplysninger, du har brug for, for at kunne foretage et energirigtigt valg, når du køber nyt. Og da det er et krav, at opvarmningsanlæg på op til og med 70 kW (dvs. til bygninger på op til ca. 1.000 m2) har et energimærke, bør du altid kunne finde et energimærke på følgende varmeanlæg:

  • Opvarmningsanlæg til vandbaserede opvarmningssystemer.
  • Det er typisk varmepumper og solvarmeanlæg, samt naturgas- og oliefyr. Bemærk, at også hybridanlæg er omfattet.
  • Vandvarmere og varmtvandsbeholdere.
  • Temperaturstyringer til opvarmningsanlæg.

Installatørerne har pligt til at informere dig om anlæggets energimærke og en række andre oplysninger, som findes i databladet. Derfor kan du altid forhøre dig hos din installatør, hvis du er i tvivl om energimærket på dit nuværende varmeanlæg – eller et potentielt nyt varmeanlæg.

Hvad skal du gå efter?

Skalaen på energimærket varierer fra produkttype til produkttype. Ofte går skalaen til A+++, men for nogle produkttyper er A den bedste klasse. Den bedste klasse er dog altid markeret med en mørkegrøn pil. Derfor råder vi dig til altid at gå efter den mørkegrønne pil.

Hvordan påvirker energimærket på dit varmeanlæg husets værdi?

Typisk bliver huse med energimærkning A solgt hurtigere end huse med mærket G. En dårlig energimærkning på huset kan således betyde længere salgstid og et større afslag i prisen. For hvert trin boligen rykker op af energimærkeskalaen stiger prisen for et hus på 100 m2 med 40.000-50.000 kr., det viser en undersøgelse foretaget af Energistyrelsen. Undersøgelsen viser yderligere at 2/3 af de husstande, som har energiforbedret deres bolig, også har oplevet forbedringer af komforten. 64 % oplever faktisk en forbedring af det temperaturmæssige indeklima, selvom komforten ikke har været det primære motiv. Blandt ejendomsmæglere opleves der også et større fokus på energimærkningen. 96 % af mæglerne i Home-kædens mæglerpanel mener, at boligkøberne har øget fokus på boligens energiforbrug. 6 ud af 10 af mæglerne mener, at boligkøbernes fokus på energimærker er ’markant øget’. Når du vælger at energioptimere, kan du samtidig forbedre energimærkningen på dit hus og dermed forkorte liggetiden samt få en højere salgspris ved et eventuelt salg.

Sammenhæng mellem boligpriser og energimærker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Note: Tallene er omregnet, så de svarer til 100 m2 hus og skal ses i forhold til et G-mærket hus. Tallene over søjlerne viser totalerne, og tallene i søjlerne viser forskelle i forhold til tidligere mærke. Alle totaler og forskelle er statistisk signifikante, med undtagelse af springet fra B til A. Baren indikerer den teoretiske forventning til prisstigning, hvis fremtidige besparelser indregnes.
Kilde: Copenhagen Economics