Du har måske hørt om den nye opdatering af energimærkerne. Men hvad betyder det helt konkret, og hvad du skal være opmærksom på? Det kan du læse mere om her.
Forhistorien
Den 26. september 2015 blev ErP direktivet introduceret som et led i EU’s klimamål. ErP står for “Energy Related Products”, der er en del af “Eco design Direktivet”. Direktivet er lavet for at gøre det nemmere for privatforbrugere og installatører at sammenligne og vælge det mest energieffektive produkt – med formålet at reducere CO2-udledning og energiomkostninger.
Siden da har vi som forbrugere brugt denne mærkeordning som en vejledning i produkters energieffektivitet for varme- og varmtvandsløsninger.
Læs også: Derfor er det en god idé at forbedre dit energimærke
Det ændrer sig
Nu, fire år senere, opdateres energimærkerne for produkter og kombiprodukter. Skalaen bliver nemlig udvidet fra A++ til A+++ og E, F samt G fjernes. Det betyder, at skalaen nu kommer til at gå fra A+++ til D. Dette gælder dog ikke for Systemmærket, som fortsætter med at gå fra A+++ til G.
Denne opdatering ændrer også mærkernes farve. For eksempel vil produkter, der før havde energimærke A og dermed den lysegrønne farve, nu få den gule farve. Ligeledes vil de produkter, der før havde energimærke B og dermed den gule farve, få den orange farve osv.
Læs også: Derfor bør du ikke vente med at skifte til en ny varmepumpe
Hvad betyder det for dig?
For dig som privatforbruger har energimærkernes formål altid været at synliggøre produkters eller systemløsningers energieffektivitet. Det, som du skal være opmærksom på nu, er først og fremmest, at skalaen er blevet ændret – og at du nu kan forvente samt kan stile efter endnu højere energieffektivitet blandt varme- og varmtvandsløsninger. Eftersom A++ ikke længere er det mest energieffektive mærke på produkter og kombiprodukter, men derimod A+++, er der nu nye standarder for energieffektivitet. Det er af den grund, at produkter med energimærket A fx får den gule farve.
Bliver du i tvivl, når du kigger på produkter, kan du altid se den aktuelle skala på produktets energimærke, og du kan stadig benytte farverne som guide. Den mærkegrønne farve vil være øverst på skalaen og den røde nederst.
Husk, at et produkts energimærke ikke alene kan fortælle dig, hvilket produkt giver dig den laveste energiregning. Et energimærke er kun vejledende og erstatter dermed ikke professionel rådgivning fra en installatør, når du skal vælge ny varme- og varmtvandsløsning.
Læs mere om energimærker her.
Udgivet september 2019