Derfor valgte Timothy Jacob Jensen at opvarme sin bolig med en varmepumpe

Bosch Climate Partner

De fleste har gennem tiden stiftet bekendtskab med, og formentlig også ejet produkter, der er skabt af den danske chefdesigner og professor, Timothy Jacob Jensen – eller hans far, nu afdøde Jacob Jensen, der blandt meget andet blev kendt som designer af en række produkter fra Bang & Olufsen. Og begge repræsenteret med værker på Museum of Modern Art i New York!

Behov for stabil og besparende varme – på vedvarende energi

Udformningen af mange af de ikoniske produkter er skabt i et mindst lige så ikonisk bygningskompleks i fire forskudte plan, der er bygget ind i en skrænt midt i en naturperle med fantastisk udsigt ud over Limfjorden. “Danmarks bedst beliggende hus”, fastslår Timothy Jacob Jensen, som i 1990 overtog stedet efter sin far og læremester.

Det har dog førhen været en udfordring at opvarme de 980 kvadratmeter, der både rummer tegnestuer, repræsentationslokaler og privatbolig. Timothy fortæller:

Det har jeg nu omsider fået en rigtig god løsning på med etablering af et stort Bosch jordvarmeanlæg, som har afløst et ældre oliefyr. Det forventer jeg vil halvere den samlede varmeregning med en besparelse på mindst 50.000 kr. om året.

Den samlede investering lyder på godt 300.000 kr. plus moms, og de forventes at være tilbagebetalt på mindre end otte år.

Faktisk er det et gammelt ønske, han dermed har fået opfyldt. Timothy forklarer:

Siden jeg som ung var elev på Tvind og med til at bygge det, der dengang var verdens største vindmølle, har jeg været varm tilhænger af at bruge vedvarende energi og da jeg i 2001 fik bygget en fløj til huset, blev den forberedt til at installere jordvarme i teknikrummet.

Samtidigt glæder han sig over, at det nye anlæg kører nærmest lydløst, for stilheden er også noget af det, som Timothy sætter stor pris på ved at bo netop i dette område.

Kvalitet hele vejen – fra produkt til installation

Jordvarmepumpens slanger er gravet ned i ca. 1 meters dybde i den græsmark, der ligger klos op ad Timothys ejendomskompleks. Marken opvarmes året igennem af solens stråler, og denne varme føres via en kølevæske i slangen og varmepumpen ind i huset, hvor den fordeles i alle husets 30 rum via de radiatorer, der tidligere blev forsynet med varmt vand fra oliefyret.

At det blev en varmepumpe fra Bosch skyldes ifølge Timothy flere ting:

Bosch er kendt for at være indbegrebet af tysk kvalitet – også i Østen, hvor jeg arbejder en del. Desuden har jeg faktisk selv gennem 7 år arbejdet som chefdesigner for Gaggenau, som Bosch-koncernen ejer. Og så kendte jeg lidt til Jens Hovgaard fra firmaet Dam & Hovgaard, som har leveret, installeret og dimensioneret anlægget.

Jens Hovgaard bor selv i lokalområdet og har med en uddannelse som ingeniør specialiseret sig i energianlæg, herunder varmepumper, og er bl.a. derfor certificeret som Bosch Climate Partner. Jens Hovgaard fremhæver det valgte anlæg som særligt velegnet til det hus.

Læs mere om Dam & Hovgaards installation her.

Fra fossile brændstoffer til grøn energi

Som barn tog Timothy og hans far turen fra København til Nordjylland, Hejlskov, og forelskede sig i huset, som han i dag bor i. Allerede i 1965 flyttede han dertil og tog sit designstudie med. Oprindeligt var huset opvarmet med et fastbrændselsfyr. Nu leverer varmepumpen varme til huset gennem de mange vindmøller i området. Og det har Timothy det rigtig godt med.

Vi skal passe godt på både naturen og på vores klima af hensyn til vores efterkommere. Derfor er det godt, at vi bor i et land, hvor der er mange restriktioner, der har til formål at beskytte vores naturområder.

Så er han i øvrigt rigtig glad for at have lært Jens Hovgaard nærmere at kende i forbindelse med projektet.

Jeg har oplevet samarbejdet som både konstruktivt og professionelt, men også skægt, sjovt og festligt. Vi har en god kemi, og jeg glæder mig til det fortsatte samarbejde.

 

Du kan læse mere om firmaet og om Timothy Jacob Jensen her.

Udgivet september 2019