Du får her et overblik over de vigtigste parametre, der gør sig gældende, når du skal vælge varmepumpe – så du kan finde den bedste løsning til dit behov.
SCOP
SCOP (Seasonal Coffiicent Of Performance) er et parameter, der viser, hvor effektiv en varmepumpe er til at levere varme. Man kan derfor bruge SCOP-værdien til at vurdere, hvor godt en varmepumpe performer i forhold til en anden varmepumpe. En SCOP værdi på eksempelvis 5,50 betyder, at for hver 1 kW el, der tilføres varmepumpen, producerer varmepumpen 5,5 kW varme. Ergo vil varmepumpen hente 4,5 kW varme fra naturen (vand, luft eller jord) samt 1 kW fra et el-net. Du kan dermed sammenligne varmepumper ved at kigge på deres SCOP værdi. Jo højere SCOP værdi, jo mere energieffektiv er varmepumpen.
Støj
Et andet parameter er støj. Miljøstyrelsen og Bygningsreglementet stiller krav til, hvor meget en bolig må støje både i forhold til naboer, men også i ens egen bolig. Nogle varmepumper er udviklet og designet til at støje mindst muligt – og andre er ikke. Fx har luft til luft- og luft til vand varmepumper begge en udedel, der afgiver støj. En jordvarmepumpe kræver plads til at grave slanger ned, men til gengæld er den støjsvag. For yderligere information, kan du tilgå Energistyrelsens varmepumpeliste og sortere efter ”støj” for at se de mest støjsvage varmepumper. Klik her for at gå til Energistyrelsens varmepumpeliste.
ErP virkningsgrad
Virkningsgraden for ErP (Energirelaterede produkter) er en del af EU’s Ecodesignforordning, som indeholder krav til lancering af produkter i EU-lande. Forordningens formål er at give dig som forbruger en bedre mulighed for at sammenligne produkters effektivitet i forhold til pris. For varmeløsninger, herunder gas-, oliefyr og varmepumper, er virkningsgraden ligeledes et værktøj, der viser, i hvor stor grad produktet udleder CO2. Det kan dog være svært at sammenligne effektiviteten på fx et gasfyr og en varmepumpe, da disse måles på forskellige faktorer. Ønsker du yderligere hjælp kan du altid spørge din lokale Bosch Climate Partner. Find din Bosch Climate Partner her.
Levetid
Levetid er også et parameter, der kan have indflydelse på dit valg af varmepumpe. Der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til en varmepumpes levetid, såsom hvor meget den bliver belastet, antallet af start og stop af kompressoren osv. Gennemsnitligt har en luft til vand varmepumpe en levetid på ca. 15 år og en jordvarmepumpe på ca. 20 år. Du kommer sikkert fra start med en installation fra en Bosch Climate Partner.
Tilbagebetalingstid
Tilbagebetalingstid er en betegnelse for, hvor lang tid det tager at betale sin investering tilbage. Ved at skifte til en ny og mere energieffektiv varmeløsning, som fx at udskifte et oliefyr med en varmepumpe, vil du opleve en årlig besparelse, der kan tilbagebetale investeringsudgifterne. Størrelsen på investeringen spiller selvfølgelig også en stor rolle. En luft til vand varmepumpe koster mindre end en jordvarmepumpe, og derfor vil tilbagebetalingstiden også være kortere.
Læs også: Med en varmepumpe får du reduktion på elregningen
Design
I første øjekast kan det virke som om, at alle varmepumper ligner hinanden, men der kan være stor forskel på varmepumpers udseende. Førhen var varmepumper noget, som man gemte langt væk i lukkede rum, men i dag er også designet i fokus. Hos Bosch har vi fx lanceret vores Smart. Design-serie, hvor vi har fokuseret på at få et elegant udtryk med afrundede hjørner og rene linjer. Se hele vores Smart. Design. serie her.
Husk at du altid kan hente vores gratis VarmepumpeGuide, hvor du kan blive klogere på de forskellige typer af varmepumper.
Udgivet november 2019